Depresyon Nedenleri

DEPRESYONA SEBEP OLAN RİSK FAKTÖRLERİ

Depresyon, genetik – biyolojik – çevresel ve psikolojik faktörlerin bir kombinasyonundan oluşmaktadır.

Depresyon her yaşta olabilir ama çoğunlukla yetişkinlikte başlar. Bazen moral bozukluğundan çok belirgin sinirlilik ile ortaya çıkmasına rağmen, depresyon artık çocuklarda ve ergenlerde de görülmektedir.. Erişkinlerde birçok kronik duygudurum ve anksiyete bozuklukları çocuklardaki anksiyete gibi yüksek düzeylerde başlar.

Depresyon özellikle de orta yaş ya da daha yaşlı yetişkinlerde; diyabet, kanser, kalp hastalığı, ve Parkinson hastalığı gibi diğer ciddi tıbbi hastalıklar ile birlikte oluşabilir.

Depresyondayken yaşam koşulları genellikle daha da kötüdür. Bazen farklı hastalıklar için alınan ilaçlar depresyona yol açan yan etkileri ortaya çıkarabilir. Bu karmaşık hastalıkların tedavisinde deneyimli bir doktor en iyi tedavi stratejisini belirlemenizde size yardımcı olabilir.

Depresyon için en önemli Risk Faktörleri şunlardır:

  • Kişide veya ailede depresyon geçmişi
  • Önemli yaşam değişiklikleri, travma, ya da stres
  • Bazı fiziksel hastalıklar ve kullanılan ilaçlar

Depresyon Nedenleri ve Risk Faktörleri

Yaş, hastalık, sosyal izolasyon ya da yalnızlık ve (örneğin boşanma veya para problemleri gibi) stresli yaşam olayları (örneğin kanser veya kronik ağrı gibi) dahil olmak üzere, depresyonun başlangıcını tetikleyebilen sayısız faktör vardır.

Ama bilim insanları bazı insanlarda depresyonun neden geliştiğini ve bazılarında neden gelişmediğini henüz tam olarak bilemiyor. Depresyonun gelişmesine katkıda bulunan çeşitli faktörler şunlardır:

  • Genetik (duygudurum bozuklukları ve ailede intihar eğilimi)
  • Beynin korku ve stresle baş etmesinde uzun dönemli değişikliklere yol açan erken dönem travma
  • Beyin yapısı ve kimyası
  • Madde bağımlılığı
  • Hamilelik veya tiroid problemleri gibi hormonel değişikliklerdepresyon depresyon depresyon 15

Kadınlar erkeklere göre depresyona %70 oranında daha fazla girerler. Buna ek olarak 18 ila 25 yaşları arasındaki insanlar, 50 ve üzerindekilere oranla depresyona girmeye %60 daha meyillidirler.

Herkeste depresif hastalık geliştirme riski vardır. Her yaştan, ırktan ve sosyal sınıftan insanlar klinik depresif olabilir. Hiç kimse bu duruma tamamen bağışık değildir. Ancak, majör depresyon ve bipolar bozukluğun daha yaygın olan hastalıklarının; bireylerin diğerlerini etkileme gücünde önemli rol oynadığı bilinmektedir. Bir depresif hastalık gelişimi ile ilişkili bu grupların, bazı özellikleri, “risk faktörleri” olarak bilinir.

Kişide klinik depresyon gelişmesi bir kader değildir. Ancak, bu hastalığı tanımak ve önlemek, bu konuda kendimizi eğitmemiz, işaretlere karşı dikkatli olmamız ve önlem almamız çok önemlidir.

Eğer yaşamsal mutluluk ve huzur konusunda bir sıkıntı hissediyorsanız, olası bir depresyon durumunuzun analiz ve değerlendirmesi için bizlere ulaşabilirsiniz.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu