Mutluluk

DEPRESYON TÜRLERİ NELERDİR?

Depresyonun en yaygın türü majör depresyondur ve belirtileri günlük yaşantınız veya işlevlerinizi – uyku, çalışma ve yeme alışkanlıkları- en az 2 haftadır etkiliyor ise oluşur.

Bazı insanlar majör depresyonun sadece bir bölümünü yaşarken, diğerleri hastalığın bir çok etkisini görür. Buna karşılık, kalıcı depresif bozukluk olarak bilinen başka bir durum ile karşılaşan insanlar- distimi olarak da bilinir – en az iki yıl boyunca sürekli daha az şiddetli duygudurum belirtileriyle karşılaşırlar. Bu dönem boyunca, kişinin majör depresyon yaşadığı zamanlar olabilir.

Depresyonun Diğer yaygın türleri şunlardır:

Doğum Sonrası Depresyon: annelerin doğum yaptıktan sonra yaşadıkları depresyondur (ruh hali bozulmaları çoğu yeni annelerdeki annelik hüznünden daha güçlüdür ve daha uzun sürer).

Mevsimsel Duygulanım Bozukluğu: özelikle sonbahar ve kış aylarında setleri ve güneş ışığı eksikliği ile ilişkilidir. Mevsimsel etkili bozukluk, kış ayları süresince, daha az güneş ışığı olduğunda depresyon başlangıcı ile karakterize edilir. Bu depresyon genellikle ilkbahar ve yaz aylarında biter. Kış depresyonu, tipik haliyle, sosyal geri çekilme, artan uyku ve kilo alma , tahmin edilebileceği gibi mevsimsel duygulanım bozukluğu her yıl döner.

Psikotik Depresyon: Bu tür hezeyanlar ve halüsinasyonlar gibi şiddetli depresyonların psikoz çeşitleriyle eşleştirilmiştir.

Adet Öncesi Disforik Bozukluk: Depresyon semptomlarının kadınların menstruasyondan bir hafta önce ve sonra geliştirdikleri duygu durum bozukluğudur.

Depresyonda olan bazı insanlarda – önceden manik depresyon hastalığı olarak bilinen – şiddetli derecede yüksek (mania) ve alçak (depression) duygular yaşayarak bu hastalığı geçirenlerde bipolar bozukluk olabilir.

Depresyon sıklığı: Depresyon dünyada en yaygın ruh sağlığı bozukluklarından biridir.

Depresyon Türleri
 
Majör Depresif Bozukluk
Majör depresif bozukluğun aniden ortaya çıkması ve kesin teşhis için depresyon semptomlarının en az iki hafta sürmesi gerekir. Semptomlar son derece rahatsız edicidir ve ne kadar uzun süre tedavi edilmezse intihar riski o kadar artar.

Distimi
Daha düşük dereceli bir majör depresif bozukluk olarak karakterize edilen distimi, birkaç yıl sürme eğilimindedir. Hastalar genellikle olumsuz, kötümser bir kişilik ve bakış açısına sahip olabilirler. Depresyon semptomları o kadar belirgin olmadığından, hastalar tedavi olmaksızın uzun süre yaşayabilir.

Mevsimsel Duygusal Bozukluk (SAD)
SAD, hava ve güneş ışığında periyodik ve mevsimsel değişikliklerle tetiklenen büyük bir depresif dönemdir. SAD’ye yatkın olanların çoğu, güneş ışığının düşük olduğu kış aylarında tecrübe eder, ancak insanların ilkbahar ve yaz aylarında artan güneş ışığı ve sıcaklıkla birlikte aldığı daha nadir formlar vardır.
 
Psikotik Depresyon
Bu, bireyin halüsinasyon ve sanrılara ek olarak depresif semptomlardan muzdarip olduğu nadir bir depresyon türüdür. Bazı uyuşturucular tuhaf düşüncelere ve inançlara neden olabileceğinden, kesin bir teşhis için uyuşturucu ve madde bağımlılığı yeterince göz ardı edilmelidir.

Doğum sonrası depresyon
Bir çocuğun doğumunun neden olduğu büyük bir depresif dönem. Yeni doğmuş bir bebeğe bakmanın normal stresi ile birlikte düşen ve değişen hormon seviyeleri doğum sonrası döneme neden olabilir. Doğum sonrası ve takip eden PMDD, kadınların yaşamlarının bir noktasında erkeklere göre 2: 1 oranında depresyondan daha fazla muzdarip olmasının nedenleridir.

Premenstrüel Disforik Bozukluk (PMDD)
PMDD, adet döngüsünün başlangıcında kadınların depresif semptomlar yaşamasına neden olur. Hormon seviyeleri değiştikçe semptomlar kaybolur, ardından tekrar zirve yapar. PMDD son derece yıkıcıdır ve hormonal doğum kontrolü ile hafifletilebilir .

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu